MENU

Rekreasi

Taman Rimba Kenong

Taman Rimba Kenong  terletak di pinggir Taman Negara di sempadan timur dan utara. Kawasan hijau ini meliputi hutan hujan tropika yang luas di sekitar 128 kilometer persegi di Pahang.
Menyelami ketenangan taman ini - Dikenali sebagai salah satu rizab hidupan liar yang terbaik di Malaysia. Menaiki bot ke bawah sungai, meneroka jejak hutan dan mencari keajaiban alam semulajadi.
Taman Rimba Kenong adalah rumah kepada poket gua-gua batu kapur, yang menjadi tujuan peminat spelunking. Air jernih yang mengalir melalui taman dan air terjun yang tinggi adalah latar belakang eksotik untuk pelbagai jenis flora dan fauna.

FLORA & FAUNA
Tingkatkan deria anda ketika anda melintasi hutan dan lihat apakah anda dapat mengenal pasti pelbagai spesies flora yang unik. Genus orkid yang eksotis dan kadang-kadang jarang dinikmati dan berkembang di batang pokok raksasa seperti abang besar yang menjaga adik-adik - seperti sifat pelengkap kehidupan di alam liar. A Spot pokok yang tercatat tertinggi di hutan hujan - Tualang (Koompasia malaccensis), yang sering mencapai ketinggian 150 kaki atau lebih. Satu lagi gergasi hutan adalah pokok ficus, yang sering kali dijumpai rapat dengan pokok-pokok lain.

GUA
Banyak gua-gua Kenong yang masih belum dapat ditemui dan belum diselidiki walaupun banyak ekspedisi yang dilancarkan ke kawasan itu sejak bertahun-tahun. Ini adalah keadaan pristineness yang membuat spelunking di kawasan itu suatu cadangan yang sangat menarik, memandangkan hakikat bahawa bahagian dalam gua mungkin berubah dari semasa ke semasa disebabkan oleh kerosakan cuaca.

Legenda telah menyatakan bahawa bentuk Gua Batu Tinggi yang digali keluar dibentuk ketika sebuah kapal yang membawa utusan raja di sepanjang Sungai Kenong dari Pekan berubah menjadi batu.

GUA BATU TINGGI
Rumah untuk pelbagai orkid eksotik, Gua Batu Tinggi merupakan salah satu gua yang paling popular di Kenong Rimba Park. Perahu bot-Iike adalah penglihatan untuk dilihat. Kedekatannya dengan gua-gua lain
membuat lawatan bernilai usaha.